Mezinárodní den Ryzlinku

Mezinárodní den Ryzlinku


Dne 13. 3. se slaví Mezinárodní den Ryzlinku
. A naše vinařství v Drnholci tento svátek vína již tradičně slaví také. Oslavte ho s námi, s rodinným vinařstvím Sol Invictus, a vychutnejte si naše Ryzlinky se slevou až 24%.

Ryzlink rýnský je právem nazýván královskou odrůdou. Dává krásně plná, tělnatá vína s vyšším obsahem kyselinky a menším obsahem zbytkového cukru. Víno je velmi svěží s harmonickou a plnou chutí. Ve vůni našeho Ryzlinku rýnského můžete hledat minerální a meruňkové aroma. Je to odrůda, která si ráda poleží ve sklepě a jen málokdy se pije jako mladá. Naopak, roky ji sluší.

Mezinárodní den Ryzlinku

Historie a původ

Ryzlink rýnský pochází pravděpodobně z údolí Rýna. Odrůda byla poprvé zmíněna v dokumentu v polovině 15. století, když se položka "Riesling" objevila na faktuře v Rüsselheimu (dnešní Frankfurt). Nicméně o původ se také hlásí vinaři rakouského Wachau, protože v dokumentech z 13. století je zmiňována vinice zvaná Rizling.

Podle rakouského biologa Dr. Ferdinanda Regnera pochází Riesling z pravděpodobně přirozeného křížení mezi Révou vinná lesní (divoká), Tramínem a odrůdou White Heunisch.

Terroir

O Ryzlinku se říká, že je obzvláště dobrý ve vyjádření charakteru půdy (terroir). Pozdně dozrávající réva je odolná vůči mrazu a jen málo náchylná k padlí (houba) a botrytidě (plísni šedé). Zvláště dobře se ji daří v relativně chladných oblastech, na půdách od břidlice až po původní horniny, na slunečných strmých svazích.

Mezinárodní den Ryzlinku

Mezinárodní den Ryzlinku

Ryzlink rýnský 2020

Víno s minerálním a meruňkovým aroma s menším zbytkovým cukrem a svěží kyselinkou.
Mezinárodní den Ryzlinku

Ryzlink vlašský 2020

Víno s grepovým a minerálním aromá, svěží kyselinkou a malým zbytkovým cukrem.



Zpět do obchodu