Školení vína

Oblíbili jste si naše vína? Máme pro vás skvělou zprávu!
Víno SOL INVICTUS 2020 máme ještě skladem, navíc ho můžete získat s 30% slevou a dopravou ZDARMA.

Další skvělou zprávou je, že pilně pracujeme na přípravách ročníku 2021. Podle slov našeho vinařského mága, technologa Romana Himala, bude víno skvělé a plánujeme se s ním zúčastnit několika vinařských soutěží.

V těchto dnech však budete Romana venku hledat marně, protože je ve vinném sklepě, kde vína školí.

Co je školení vína?

Mnozí návštěvníci našeho vinařství se domnívají, že výroba vína má dvě etapy:

  1. etapa odehrávající se ve vinohradě,
  2. etapa odehrávající se ve sklepě vinařství, kde se hroznový mošt přeměňuje na víno.

To by však k výrobě kvalitních vín bylo nedostačující, protože takové víno je velmi mladé a rovnováha mezi cukry a kyselinami není ještě úplně příjemná. Víno také může mít poněkud štiplavou vůni. A proto se víno školí :)

Vše ovšem musí probíhat podle přísného vinařského zákona a souvisejících předpisů, které jsou totožné pro celou EU. V čem tedy školení vína spočívá? Existuje mnoho druhů školení vína, my si však zde popíšeme pouze některé přípustné druhy.

Čiření

Mladé hotové víno bývá poněkud kalné. Je tedy třeba je vyčeřit, aby mělo "jiskru", tedy čirý, jasný třpyt. Mezi vinaři je pro tuto činnost známý také výraz "krášlení". A čím se víno může "čiřit" čili "krášlit"?

Na trhu je spousta přípravků, je však nutné použít jen ty druhy čiřidel, které jsou schválené. Přípravky na základě želatiny nebo bentonitu (hornina vzniklá zvětráváním čediče se silnou sorpční schopností) patří mezi ty levnější.

Tradičním čiřidlem je však obyčejný vaječný bílek nebo tzv. vyzina, což je výtažek ze vzduchového měchýře jeseterovitých ryb.

Filtrace

Díky čiření (krášlení) odstaníme z vína nežádoucí zákal, nicméně ve víně použitá čiřidla zůstanou a je třeba je odfiltrovat.

Nejčastěji se víno filtruje pomocí filtrovacích desek z celulózy nebo se používá křemelinová drť. Cílem filtrace je tedy odstranit z vína zbytky čiřidel a také dokonale odstranit zbylé kvasinky.

Odkyselování vína

Pokud jsou chladná léta, tak víno může být celkem dobré, ale příliš kyselé. V takových případech se může obsah kyselin uměle snížit. Používají se k tomu přípravky obsahující slabě zásadité soli, například uhličitan vápenatý (vápenec), hydrogenuhličitan draselný nebo vínan draselný.

Přikyselování vína

Může ovšem také nastat situace, například v průběhu velmi teplého léta, kdy má víno málo kyselin a je tzv. tupé. V takových případech povolují příslušné orgány (u nás Ministerstvo zemědělství), aby se víno přikyselilo kyselinou vinnou. Používají se také směsi z kyseliny jablečné a citronové v různých poměrech.

Dalšími druhy školení je např. "ležení na kalech, batonáž, jablečno-mléčné kvašení" atd. O tom si řekneme někdy příště.

Správný vinař se však snaží chemické zásahy do vína omezit na minimum a přísně dodržuje povolené postupy.

 



Zpět do obchodu